הקפאת ביציות

הקפאת ביציות – שימור פוריות

ד"ר אריק כהנא מומחה לטיפולי פוריות, שימור פוריות והקפאת ביציות
לייעוץ אישי התקשרו עכשיו.

הביציות נוצרות עוד במהלך ההתפתחות העוברית וכל אישה נולדת עם מאגר ביציות קבוע שאינו מתחדש שישמש אותה לאורך חייה. לאחר שמתחיל גיל הפוריות מספר הביציות הולך ופוחת בהדרגה (וכך גם מספר הביציות הטובות שיכולות ליצור הריון) כשלאחר גיל 37 ישנה ירידה דרסטית בכמות הביציות ובאיכות שלהן. סביב גיל 45 לאישה כבר אין ביציות תקינות שיכולות לייצר הריון וגם אם היא מקבלת ווסת הסיכוי שיהיה בכלל הריון או יהיה הריון שיסתיים בלידת ילד חי ובריא נמוך מאד.

הביצית הינה התא הגדול ביותר בגופנו. מרבית התכולה של הביצית הינו מים.

בתהליך הקפאת הביצית יש התגבשות של גבישי קרח בתא אשר עלולים לפגום באיכות הביצית ובסיכויי ההישרדות שלה בניסיון ההפשרה.

הליך הקפאת הביציות נועד לשמש נשים אשר אין להם בן זוג בשלב הנוכחי של חייהן וזקוקות לשימור היכולת שלהן להרות בעתיד. כאשר יש בן זוג, יש עדיפות להקפאת עוברים. קיים ניסיון רב יותר בהקפאת עוברים עם הישרדות והריונות לאחר ההפשרה.

הסיבות שבעטין נשים זקוקות להקפאת ביציות מתחלקות לסיבות רפואיות וסיבות חברתיות.

הסיבות הרפואיות כוללות:

1- נשים צעירות, ללא בן זוג, אשר מתגלה אצלן גידול סרטני, שעלול להוביל בעקבות הטיפול בו, כגון הקרנות, כימותרפיה או ניתוח למצב של חוסר השחלה או התנוונות השחלה אשר מכילה את הביציות הנדרשות לצורך הולדת ילדים והקמת משפחה.

2- נשים נשואות אשר נמצאות במהלך טיפול הפריה חוץ גופית.

לעיתים קיימת בעיה בלתי צפויה אצל בן הזוג ביום השאיבה עצמה,המתבטאת בחוסר יכולת לתת זרע, או בחוסר תאי זרע בזירמה. ביציות שנשאבו חייבות לעבור תהליך של הפריה (מפגש עם הזרע) ביום השאיבה. במצבים שבהם אין זרע לאחר שאיבת הביציות, האופציה היחידה המאפשרת את שימור הביציות במקום שיעברו תהליך של ניוון, הינה הקפאת הביציות. במצב זה הביציות יכולות להישמר תקופה ארוכה בהקפאה עד מציאת הפתרון המתאים לבעיית הזרע.

סיבות חברתיות :

בשנים האחרונות קיימת עלייה מתמדת בגיל ההריון הראשון. נשים רבות דוחות את האופציה של תכנון המשפחה לשלבים מאוחרים יותר של חייהן.

יותר ויותר נשים פונות לתהליך של הגשמה עצמית על ידי השקעה בלימודים מתקדמים, או פיתוח קריירה מקצועית עצמאית הדורשת השקעת זמן רב, לעיתים על חשבון חיים עם בן זוג קבוע והקמת משפחה. יותר ויותר נשים מממשות את הקמת המשפחה בשלב מאוחר יותר של חייהן.

בניגוד לגבר המייצר תאי זרע במהלך כל החיים, נשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות, במשך כל החיים יש ירידה  גם בכמות וגם באיכות הביציות. בממוצע ישנן מספר תקופות של ירידת מדרגה משמעותית בכמות ואיכות הביציות, בגיל 35 או 37 ומעבר לגיל 40 . בנוסף ככל שגיל האישה (וגיל הביצית) גבוה יותר, גם כאשר מושג הריון הוא כרוך בסיכון מוגבר להפלות או מומים בעובר.

האופציה שהייתה קיימת לפני החוק ,המאשר הקפאת ביציות לצורך אפשרות של פוריות עתידית במסגרת של זוגיות,התבססה על שימוש בזרע תורם, או תרומת ביציות מעבר לגיל 45 או במקרים של ירידה בפעילות השחלתית כבר בגיל מוקדם יותר.

 

לאור אישור החוק החדש, נפתחת האפשרות לנשים מגילאים 30 עד 41 לעבור תהליך של שאיבת ביציות והקפאתן, מה שנותן אופציה לשימוש עתידי בהן.

תהליך קבלת הביציות כרוך בגירוי הורמונלי לצורך גיוס מספר זקיקים בשחלות (בניגוד לזקיק בודד במחזור ספונטני), כאשר מתקבלת תגובה שחלתית מתאימה, מתבצע תהליך השאיבה בהרדמה כללית(קצרה) ובפעולה חודרנית של דיקור הזקיקים בשחלות לצורך קבלת הביציות. בכל אחד מהשלבים האלו עלולות להיות תופעות לוואי וסיבוכים (אם כי נדירים).

החוק כיום מאפשר לכל אישה לעבור עד 4 מחזורי שאיבה או עד הצטברות של 20 ביציות המיועדות להקפאה.

בניגוד לתהליך ההקפאה האיטית של הביציות שהיה קיים בעבר עם אחוזי הישרדות לא גבוהים של הביציות לאחר הפשרתן, כיום מתבצע תהליך ההקפאה בשיטה המהירה הנקראת ויטריפיקציה ,אשר מקטינה בצורה משמעותית את יצירת גבישי הקרח בביצית ומאפשרת אחוזי הישרדות גבוהים יותר.

יחד עם זאת צריך לדעת שמדובר בשיטה חדשה יחסית, גם בשיטה זאת לא כל הביציות שהוקפאו תשרודנה את תהליך ההקפאה וההפשרה.

מאחר ואיכות הביציות וכמותן יורדת עם העלייה בגיל האישה, הסיכוי להרות תלוי בגיל האישה במועד הקפאת הביציות. ככל שגיל האישה עולה יש צורך במספר גדול יותר של ביציות על מנת להגדיל את הסיכוי שיווצר לפחות הריון אחד. למרות מגבלות החוק של הקפאה מקסימלית של 29 ביציות, נערכים דיונים עם משרד הבריאות לאפשר הקפאת של מספר ביציות רב יותר ככל שגיל האישה עולה ויחד עם זאת לאפשר הקפאת ביציות בגיל צעיר יותר מ 31 .

הליך הקפאת הביציות לצורך "שימור פוריות" אינו מבטיח הריון בסוף הדרך ולכן, למרות ההתפתחות הטכנולוגית ופתיחת אופציה נוספת, עדיין יש חשיבות לשים בעדיפות גבוהה את תכנון המשפחה בגיל המתאים ולא להסתמך על הביציות המוקפאות אשר לא מבטיחות הריון בכל מקרה ועלולות להשאיר נשים בגילאים מתקדמים יותר עם האופציה של צורך בתרומת ביצית.