תרומת ביציות

מהי תרומת תרומת ביצית

הליך של תרומת ביצית משמעותו שאיבת ביציות של תורמת המייצרת ביציות תקינות והשתלתן ברחם של נתרמת, לאחר הפרייתן בזרע בן הזוג של הנתרמת או בזרע של תורם.

תרומת ביצית

באילו מצבים אישה זקוקה לתרומת ביציות

  • גיל

בדרך כלל מרבית הנשים אשר נזקקות לתרומת ביציות הינן נשים הנמצאות מעבר לגיל המאפשר השגת הריון עם הביציות העצמיות שלהן. בארץ מתאפשר טיפול עם ביציות עצמיות במימון הקופות עד לגיל 45.

הגורם המשמעותי ביותר בהצלחת טיפולי פריון הינו גיל האישה. בניגוד לגבר המייצר זרע חדש במהלך חייו, אישה נולדת עם מספר קבוע של ביציות ומשתמשת בהן במהלך חייה. ככל שגיל האישה עולה, יורדת הן כמות הביציות והן איכותן. הירידה באיכות ומספר הביציות מתחילה כבר מגיל 37, אך הינה משמעותית ביותר מעל גיל 40 .

גם כאשר מושג הריון עם ביציות עצמיות בגיל מבוגר יותר,הסיכוי "לקחת הביתה ילד בריא" יורד בשל העלייה בשכיחות ההפלות והמומים המולדים העולה עם הגיל.

במרבית העולם מומלץ להציע תרומת ביציות לנשים כבר מגיל 42 או 43 .

  • קבוצה נוספת הינה נשים אשר אינן מייצרות ביציות או שאיכות הביציות שלהן מאד ירודה

המצבים הנוספים אצל נשים צעירות שבהם יש חוסר מוחלט או כמות ואיכות ביציות ירודה.

מצבים אלו כוללים:

  • נשים עם גידולים סרטניים שעברו בגיל צעיר טיפולים כגון כימותרפיה או הקרנות אשר גורמות לפגיעה בייצור הביציות. כיום מומלץ לנשים אלו במידה ואין הוריית נגד רפואית בשל המחלה עצמה ,לבצע הליך של הקפאת ביציות או עוברים, בנסיון לשמר אופציה של פוריות עתידית.
  • מחלות גנטיות הגורמות לחוסר פעילות שחלתית.
  • ניתוחים שבעקבותיהם בוצעה כריתה מלאה או נרחבת של השחלות.
  • מחלות או סיבות כלליות אחרות.
  • הפסקת פעילות השחלה מסיבה לא ידועה. (גיל מעבר מוקדם)
  • נשים צעירות אשר עברו מספר מחזורי טיפול שבהם לא התקבלו ביציות או התקבלו ביציות לא תקינות ולא בוצעה החזרת עוברים.

בנשים אלו הסיכוי המרבי, או היחידי להשגת הריון, הינו על ידי שימוש בביציות איכותיות של נשים צעירות.

לאחר קביעת הצורך בתרומת ביצית יש היערכות להכנת תורמת מתאימה. בכל מקרה נשמרת האנונימיות של התורמת והנתרמת.

איזה בדיקות עוברת תורמת הביציות ?

בדרך כלל תורמת הביציות הינה אישה צעירה מגיל 35 .

התורמת עוברת תשאול רפואי לגבי היסטוריה הרפואית שלה ושל משפחתה הקרובה.

התורמת עוברת בדיקה גופנית ובדיקות כלליות להערכת מצבה הבריאותי הכללי.

בדיקות לשלילת נשאות של מחלות זיהומיות.

התורמת עוברת בדיקות גנטיות אשר חייבות להתבצע באישה התורמת את הביציות.

ישנם מסלולים שבהם המועמדת לתרום חייבת להיות אישה אשר עברה לפחות פעם אחת

הליך של הריון ולידה תקינים וילדה ילד/ה בריא/ה.

איזה בדיקות עוברת האישה המקבלת את תרומת הביצית (הנתרמת) ?

נתרמת הביציות עוברת תהליך דומה של קבלת מידע לגבי ההיסטוריה הרפואית שלה ושל משפחתה.

עליה לבצע בדיקות רפואיות מקדימות, בנוסף לבדיקות המיועדות לנשים בקבוצת הגיל שבו בדרך כלל מתקבלת תרומת ביציות (לדוגמא בדיקות שד, תיעוד מצב בריאות מרופא משפחה, בדיקת E.K.G וכו').

בנוסף מומלץ שבן הזוג או תורם הזרע של נשים המיועדות לקבלת ביציות יעבור את כל הבדיקות הגנטיות המתאימות. במידה ותימצא אצל נותן הזרע נשאות למחלה גנטית כל שהיא ,יש לבדוק את התורמת בנוסף לבדיקות השיגרתיות ,גם לבדיקה גנטית מיוחדת שתשלול נשאות למחלה גנטית כמו למקור הזרע.

שלבי הטיפול של התורמת

לאחר בחירת הנשים המתאימות לתרום ביציות, הן מקבלות טיפול הורמונלי אשר מטרתו לגייס מספר ביציות, לעומת אחת במחזור טבעי של האישה. במהלך הגירוי ההורמונלי הנעשה בזריקות יומיות,מתבצעות בדיקות דם ואולטרהסאונד להערכת גדילת הזקיקים (הזקיקים הם אותם מבנים הקיימים בשחלה ואשר בתוכם נמצאת הביצית אשר מפאת גודלה הקטן ניתן לראותה רק במיקרוסקופ).במועד שבו גודל הזקיקים ורמת ההורמונים בדם מתאימים לשלב שבו הביציות שבתוכו בשלות, מתבצעת שאיבת הביציות מהתורמת.

שאיבת הביציות הינו הליך המבוצע בהרדמה קלה, הוא נמשך כ 20 דקות ובמהלכו נדקרים הזקיקים תחת הסתכלות באולטרהסאונד על מנת לשאוב את הביציות הנמצאות בתוכם.

לאחר השאיבה נעשית הכנת זרע בן הזוג או זרע תורם שנבחר על ידי הנתרמת, לצורך הפרייתו עם הביציות שנשאבו. מספר הביציות שהופרו ואיכותן נבדקת בימים הקרובים.

יש לזכור שלא כל זקיק מכיל ביצית ולא כל ביצית הינה בשלה וברת הפרייה.

שלב הכנת הנתרמת להחזרת העוברים

החזרת העוברים לנתרמת יכולה להיעשות בשני מצבים:

  • החזרת עוברים טריים– לצורך כך יש לתאם סינכרוניזציה של מועד בשלות הביציות ושאיבתן מהתורמת, עם בשלות רירית הרחם של הנתרמת המיועדת לקבל את העוברים לרחמה. בהתאם לאופי מחזורי האישה ולגילה, ניתן לבצע החזרה במחזור טבעי של הנתרמת או בשילוב של תמיכה הורמונאלית, על מנת להגיע לתאום מקסימאלי של התורמת והנתרמת.
  • החזרת עוברים מוקפאים– במידה ולנתרמת עדיין יש מחזורים סדירים ולא ניתן לבצע סינכרוניזציה מדוייקת בין התורמת לנתרמת,העוברים המוקפאים יכולים להיות מוחזרים במחזור טבעי של הנתרמת או במחזור שבו מתבצעת הכנה של רירית הרחם על ידי מתן הורמונים הגורמים לגדילה תקינה של רירית הרחם. הטכנולוגיה הקיימת היום להקפאה מהירה של הביציות המופרות מאפשרת הישרדות גבוהה לאחר ההפשרה.

תמיכה הורמונלית לאחר החזרת העוברים נקבעת על ידי הרופא המטפל בהתאם לנתוני הנתרמת.

מהו חוק תרומת הביציות הקיים בישראל.

הליך תרומת ביציות נועד לאפשר לנשים בגילאי 18-54, שאינן יכולות להתעבר מביציותיהן, להרות וללדת ילדים בתרומת ביציות של תורמת אנונימית.

בישראל גם התורמת וגם הנתרמת חייבות להיות תושבי ישראל,

תורמת ביציות יכולה להיות אשה המצויה בעצמה בטיפולי הפריה, או אשה בגיל 21-35 שמתנדבת לתרום ("תורמת מתנדבת") ואינה נמצאת בטיפולי הפרייה.

בטיפולים הנעשים בישראל, יישמרו פרטי התורמת,הנתרמת ונותן הזרע במאגר מידע יעודי. לאחר הלידה ירשמו הפרטים הנ"ל במאגר רשום יילודים.

על התורמת המתנדבת לעבור וועדה הבודקת את מוכנותה הרפואית והנפשית להליך תרומת הביציות ואת הסכמתה שפרטי יישמרו במאגרי המידע שהושכרו (בסודיות).

(את כל תנאי החוק ניתן למצוא בהצעת חוק של הממשלה מ 2007- חוק תרומת ביציות)

ישנם שני מסלולים לקבלת תרומת ביציות

  • תרומת ביציות מתורמות ישראליות בארץ.
  • תרומת ביציות מתורמות לא ישראליות מחו"ל. במסלול זה ניתן לטוס לחו"ל כדי לבצע את החזרת העוברים במקום שבו מתבצעת השאיבה, או לבצע את הליך ההפרייה בחו"ל ולשנע את העוברים לישראל לצורך החזרתם בארץ.

בטכנולוגיה הקיימת כיום לשינוע הביציות, אין יתרון לנסיעה לחו"ל לצורך השתלתן ברחם לעומת הבאתן לישראל והשתלתן בארץ. היתרון של החזרה בארץ,מעבר לחיסכון הכלכלי הינו, שבמידה ואכן אין התאמה מלאה בין רירית רחם הנתרמת לגיל הביציות המופרות מהתורמת, ניתן להקפיא את הביציות המופרות ולהחזירן במועד המתאים.

אחוזי ההצלחה להשגת הריון במחזורי תרומת ביציות שמקורן בנשים צעירות ובריאות יכול להגיע ל40% עד 50%

המשמעות של התרומה מאפשרת לנשים אשר עונות על הקריטריונים יכולות להפוך להיות אמהות, להיכנס להריון מבלי שיהיה קשר גנטי בין האם לעובר. ישנן שתי שאלות נפוצות מאד הנוגעות להליך זה שחשוב לתת עליהן את התשובה הראויה:

  • למי שייך התינוק? תרומת ביצית מאפשרת לנשים להביא ילד לעולם בהליך של הריון ולידה רגילים או דרך שימוש באם פונדקאית. התורמת לעולם לא תהיה בקשר עם התינוק בשום דרך והתינוק יהיה של אמו ואביו ומעמדו יהיה זהה לתינוק ביולוגי. יותר מכך, נשים אשר חוות הריון ולידה מתאהבות בתינוק ממש כמו לאחר לידה ללא תרומה ולכן התשובה לשאלה זו ברורה ויורדת מהפרק מהר מאד.

מי האבא? במקרים בהם זוג פונה לקבל תרומת ביציות הביצית תעבור הפריה באמצעות הזרע של האבא הביולוגי ולאחר ההפריה תתבצע החדרה חזרה אל רחם האם. במקרים בהם מדובר באם חד הורית תתבצע גם תרומת זרע בנוסף לתרומה זו.